Babka biszkoptowa z barwnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i żółtka, zmiksuj dokładnie. Następnie mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do formy o wymiarach około 30 na 36 cm. Jeśli akurat nie masz formy o takiej wielkości to wykorzystaj dużą blaszkę od piekarnika. Biszkopt piecz około 20 minut w temp. 160-170 stopni.
2. Każdą galaretkę rozpuść w około 1 i 1/3 szklanki wrzątki i dokładnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Gdy zacznie tężeć zmiksuj ją z serkiem homogenizowanym. Wsyp cukier puder do smaku. Truskawki obierz z szypułek i dokładnie umyj.
3. Z biszkoptu wykrój niewielkie paski o kilkucentymetrowej szerokości i wykładaj je na formę do babki (forma o średnicy około 28 cm) . Staraj się tak dopasować kawałki, aby cała powierzchnia blaszki była dokładnie pokryta ciastem. Zostaw też trochę ciasta do przykrycia wierzchu. Tężejącą galaretkę truskawkową wyłóż do babki, następnie połowę masy z serkiem, truskawki, pozostałą masę z serkiem oraz tężejąca agrestową galaretką. Wierzch przykryj pozostałym ciastem biszkoptowym. Schłodź w lodówce kilka godzin. Następnie ostrożnie wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
Komentarze