ciasto "babie lato" - ciasto miodowe z kremem i dżemem

4.49 (150 ocen)

..słoneczne ciasto w sam raz do kawy, herbaty na jesienne popołudnia czy wieczory. Miodowe placki przełożone pysznym lekkim kremem i koniecznie z lekko kwaskowym dżemem dla przełamania smaku.

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    200 g masła
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki miodu
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka octu

    krem:
    3 szklanki śmietany kremówki 30 %
    500 g serka mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru

    dodatkowo:
    mały słoiczek dżemu porzeczkowego
    płatki migdałów i kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Ciasto "babie lato" - ciasto miodowe z kremem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać w misce z octem. Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem. Miksując dalej dodawać porcjami mąkę.
  • 2. Blachę (24x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 165st ok. 40 min. Gdyby ciasto zbyt szybko z wierzchu się rumieniło to w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Ostudzić, następnie przekroić na dwie części.
  • 3. Masa:Do misy przelać dobrze schłodzoną śmietanę;zmiksować. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone
  • 4. Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć masę (zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta) przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować