Zaletą takich babeczek jest to,że do środka można włożyć jakiekolwiek małe owoce- mogą być maliny,barówki,jagody czy porzeczki. Dzięki temu za każdym razem będą smakować inaczej,serdecznie polecam:)
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g herbatników
80 g oleju kokosowego
2-3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka miodu
1 puszka czerwonej fasoli
20 g kakao
100 g cukru
70 g mąki
50 ml oleju rzepakowego
2 jajka
3 łyżki mleko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
10 sztuk czereśni
Babeczki z podwójną niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek, ale bez rozcinania owocu. Lekko ścisnąć owoc i wyłuskać pestkę. Herbatniki zmiksować. Dodać olej kokosowy oraz miód. Wymieszać. Gdy masa „nie klei” się to stopniowo dodawać śmietanę i badać kleistość masy. Gdy to nastąpi nabrać odrobinę masy uformować placuszek i ułożyć czereśnię.
2.Oblepić ją masą herbatnikową, uformować kuleczkę. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
3.Fasolę przepłukać na sicie. Przełożyć od pojemnika blendera wraz z jajkami i olejem. Zmiksować na gładko.
4.Do miski przełożyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Wymieszać. Dodać fasolę i mleko i całość wymieszać.
5.Silikonowe foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Ułożyć na środku kulkę herbatnikową z czereśnią i zalać ciastem kakaowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić, smacznego!
Komentarze