Babeczki z morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na słodkie babeczki z morelami i kremem budyniowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 3 świeże morele
    1 szkl mąki
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    1 łyżka oleju
    2 lyżki cukru
    1/4 szkl mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem: 1 szkl mleka
    1 budyń waniliowy w proszku
    2 łyżki cukru
    150 g masła
    3 świeże morele
    kuleczki cukrowe do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Babeczki z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy morele myjemy i osuszamy. Następnie wyjmujemy pestki i kroimy owoce w małe kostki. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy kilka cząstek moreli. Do miski wkładamy po kolei mąkę, jajko, kakao, olej, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie składniki. Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę -1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki i zostawiamy je do ostygnięcia. W czasie pieczenia babeczek gotujemy budyń: 3/4 szkl mleka zagotowujemy z cukrem a w 1/4 szkl mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy razem przez chwilę. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch a następnie dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy tak aż dodamy cały budyń. Morele myjemy i osuszamy. Wyjmujemy z nich pestki i kroimy w cienkie plasterki. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy go na zimne babeczki. Na koniec dekorujemy babeczki plasterkami moreli i cukrowymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować