Babeczki z masą zrobioną z soku wyszły przepyszne. Ziarenka granatu idealnie skomponowały się z całą masą. Takie babeczki idealne będą na podwieczorek.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto
- szklanka mąki tortowej
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa
- 2,5 szklanki soku o smaku granatu
- 2 budynie waniliowe
Dodatkowo
- bita śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
- ziarenka granatu
Babeczki z masą sokową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw musimy zrobić ciasto na babeczki. Margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
2.Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki metalowe. Nakłuwamy ciasto widelcem.
4.Pieczemy je w 180 stopniach przez około 15 minut.
5.Studzimy.
6.Przygotowujemy masę. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsta cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, aby była ciepła a nie gorąca czy zimna.
7.Do babeczek nakładamy masę i dokładnie studzimy.
8.Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
9.Na babeczki nakładamy bitą śmietaną i dekorujemy ziarenkami granatu. Smacznego!
Komentarze