Babeczki z masą sokową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki z masą zrobioną z soku wyszły przepyszne. Ziarenka granatu idealnie skomponowały się z całą masą. Takie babeczki idealne będą na podwieczorek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    - szklanka mąki tortowej
    - 10 dag margaryny
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 jajko
    Masa
    - 2,5 szklanki soku o smaku granatu
    - 2 budynie waniliowe
    Dodatkowo
    - bita śmietana typu Śnieżka
    - 150 ml mleka
    - ziarenka granatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z masą sokową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw musimy zrobić ciasto na babeczki. Margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
  • 2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki metalowe. Nakłuwamy ciasto widelcem.
  • 4. Pieczemy je w 180 stopniach przez około 15 minut.
  • 5. Studzimy.
  • 6. Przygotowujemy masę. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsta cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, aby była ciepła a nie gorąca czy zimna.
  • 7. Do babeczek nakładamy masę i dokładnie studzimy.
  • 8. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
  • 9. Na babeczki nakładamy bitą śmietaną i dekorujemy ziarenkami granatu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Granat Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować