Babeczki z masą czekoladową i żurawinami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne babeczki w sam raz na małe co nie co...

  • 50 min

Składniki:

  • Babeczki (proporcja na ok 20 - 30 babeczek w zależności od wielkości foremek)
    30 dag mąki
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka

    Masa:
    10 dag masła
    20 dag mleka w proszku (może być granulowane lub pełne)
    1/4 szklanki śmietany kremówki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka kakao


    1/2 szklanki twardej marmolady
    suszona żurawina
    polewa czekoladowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z masą czekoladową i żurawinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki:
    Składniki ciasta posiekać, wyrobić i schłodzić.
    natłuszczone foremki do babeczek wylepiać ciastem (kulka wielkości małego orzecha włoskiego), a następnie upiec na złoty kolor, wyjąc z foremek i wystudzić.
    Można także kupić gotowe korpusy babeczkowe.
  • 2. Masa:
    masło, cukier, kremówkę i kakao umieścić w garnku i mocno podgrzać nie gotując, do gorącej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
  • 3. Do każdej babeczki włożyć ok. 1/2 łyżeczki marmolady i kopiastą łyżeczkę jeszcze ciepłej masy czekoladowej. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać żurawiną.

Porady

Do masy czekoladowej można dodać dowolne bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować