BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

4.5 (162 ocen)

  • 50 min

Kasza jaglana jest niewątpliwie królową kasz, a łosoś - niewątpliwie królem ryb! Z takiego połączenia - książęce danie. Jedno z moich ulubionych dań, kiedy spodziewam się gości. Jest szybkie, ale bardzo efektowne. Można je podać na różne sposoby - z ostrą surówką, sosem jogurtowym...

  • 50 min

Składniki:

  • Na ok. 12 babeczek
    1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki wody
    szczypta soli
    jarzyny (cukinia, brokuły, szpinak, marchew, cebula – ilość: ok. 1,5 szklanki)
    1 jajko
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    pół łyżeczki vegety
    ok. 50 g łososia (filet wędzony)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babeczki z kaszy jaglanej z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypać do garnka, zalać wodą i lekko posolić. Gotować ok. 15 minut (aż kasza wciągnie wodę).

    Warzywa (u mnie: 1 mała cukinia, 1 marchewka, pół cebuli czerwonej, 2 ząbki czosnku) cienko kroimy lub ścieramy na grubych oczkach tarki i dusimy na 1 łyżce oliwi z oliwek z dodatkiem vegety.

    Mieszamy ugotowaną i przestudzoną kaszę z warzywami i wbijamy 1 jajko. Przyprawiamy 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy. Wypełniamy silikonowe foremki na muffiny – nie grubiej niż na 3 cm.
    Możemy posypać żółtym serem.
    Zapiekamy 20 minut w temp. 180 st. C.

    Delikatnie wyciągamy z foremek, na wierzchu kładziemy rozdrobnionego łososia

Porady

1. Babeczki są doskonałe! Zamiast łososia możemy dodać inną rybę wędzoną, a jeśli nie lubimy – podać z ostrą surówką lub po prostu sosem czosnkowym. 2. Jeśli używamy metalowych foremek – należy je posmarować masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować