Babeczki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki są pyszne a czekolada w nich rozpływa się u ustach. Babeczki idealne do kawki i herbatki. Deserek dla małych i dużych;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 szklanka białego lub brązowego cukru
    całe opakowanie proszku do pieczenia
    całe opakowanie cukru waniliowego
    kilka kropel zapachu rumowego
    4 jaja (całe)
    1,5 szklanki mleka
    400 g jogurtu naturalnego
    2/3 szklanki oleju
    2 czekolady (mleczna i gorzka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Babeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki 1. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do miski, następnie dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kilka kropel zapachu rumowego i wymieszać łyżką (nie mikserem).
  • Muffinki 2. Jajka sparzyć a następnie wbić je do miski z napisanymi wyżej składnikami, dodać mleko, jogurt naturalny, 2/3 szklanki oleju i dokładnie wymieszać.
  • 3. Czekolady pokruszyć na małe kawałki i dodać do masy, wymieszać łyżką.
    Foremki do muffinek (nie papilotki) posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
  • 4. Do posmarowanych foremek wlać po 2 łyżki masy (uważać aby nie wlać za dużo ponieważ babeczki mogą nam wykipieć w piekarniku).
  • 5. Na początek muffinki piec w temperaturze 145 stopni przez 15 minut, stopniowo zwiększać temperaturę na 160/170 stopni. Piec 45 minut aż do uzyskania suchego patyczka.
  • 6. Wyjąć babeczki z foremek a jak ostygną przełożyć do ozdobnych papilotek.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Babeczki Muffinki

To może cię zainteresować