Babeczki ponczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do drożdży dodać odrobinę cukru i ciepłego mleka.Odstawić.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Masło roztopić i ostudzić.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, jajka i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto i odłożyć do wyrośnięcia.
Foremki natłuszczamy posypujemy mąką i wypełniamy do połowy ciastem.
Przykryć i odstawić jeszcze na ok. 20 minut.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-200 C.
Poncz
Wodę podgrzewać z cukrem, rumem, i skórką cytrynową, aż cukier się rozpuści.
Ja czerwoną porzeczkę podgrzewałam z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody.
Potem po zdjęciu z palnika dodałam jagody i wymieszałam owoce.
Babeczki dekorujemy odrobiną bitej śmietany i górą owoców w syropie .
Komentarze