Babeczki ponczowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne babeczki, pełne owoców.Można też upiec jedną dużą babkę z kominem i nasączyć.

  • 50 min

Składniki:

  • Na kilkanaście babeczek
    2 szklanki mąki (35 dag)
    2 dag drożdży
    1/2 szklanki mleka
    4 jajka
    5 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    ok. 15 dag masła

    1 szklanka wody
    1/2 szklanki cukru (15 dag)
    75 ml rumu
    skórka otarta z cytryny

    25 dag różnych owoców
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki ponczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do drożdży dodać odrobinę cukru i ciepłego mleka.Odstawić.
    Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    Masło roztopić i ostudzić.
    Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, jajka i ostudzone masło.
    Wyrobić ciasto i odłożyć do wyrośnięcia.
    Foremki natłuszczamy posypujemy mąką i wypełniamy do połowy ciastem.
    Przykryć i odstawić jeszcze na ok. 20 minut.
    Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-200 C.

    Poncz
    Wodę podgrzewać z cukrem, rumem, i skórką cytrynową, aż cukier się rozpuści.
    Ja czerwoną porzeczkę podgrzewałam z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody.
    Potem po zdjęciu z palnika dodałam jagody i wymieszałam owoce.
    Babeczki dekorujemy odrobiną bitej śmietany i górą owoców w syropie .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować