Ciasto ponczowe

  • wyświetlono: 1224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zamiast jabłek można użyć również innych owoców.

ewiczka2304
  • 70min

Składniki

35 dag cukru
25 dag margaryny
5 jajek
35 dag mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
1 kg jabłek

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ponczowe

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do ciasta. Na końcu dodać śmietanę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce a następnie odcisnąć z nich sok. Do prostokątnej formy wyłożyć ciasto kakaowe, następnie jabłka, a na wierzch ciasto jasne. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakijabłkaciasto z owocamiciasto z jabłkamiciasto jabłkoweucierane z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

Cielaczek

Dodane przez: Kociołek Iwony

Ciasto Cielaczek

Szybki sposób na pyszne ciasto.

Ciasto Shrek

Dodane przez: edytaha

Ciasto Shrek

Ciasto czasochłonne, ale warte...

królewiec

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Królewiec

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Ambasador

Dodane przez: joanna30

Ciasto Ambasador

Ciasto ambasador to jeden z klasyków...

Ciasto amerykańskie

Dodane przez: rena123

Ciasto amerykańskie

Świetne ciasto - łatwe, szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE