Ciastka ponczowe

3 (1 ocen)

Pyszne ciastka ponczowe podawane z sezonowymi owocami

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:

    - 250 g mąki
    - 1 łyżeczka suszonych drożdży
    - 80 g cukru
    - sól
    - 80 g masła
    - 1 szklanka mleka
    - 2 jajka

    Syrop:

    - 1 szklanka wody
    - 100 g cukru
    - skórka z cytryny
    - 6 łyżek rumu

    Dekoracja:

    - 200 ml kremówki
    - 1 łyżka cukru pudru
    - sezonowe owoce np. truskawki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka ponczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli, miksujemy z masłem i mlekiem oraz jajkami. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
    Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem.
    Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować