Ciasto ponczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem kawą - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować ze śmietanką i cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko, wsypać budynie i mąkę. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puch z masłem pod koniec dodać rum.
3.Każdy biszkopt namoczyć w alkoholu
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć 1/3 kremu. Ułożyć naponczowane biszkopty, przykryć je pozostałym kemem i ciastem. Wierzch polać polewą i posypać kokosem.
Komentarze