Babeczki pieguski z kawałkami czekolady

4.5 (190 ocen)

Są pyszne! Puszyste, kuszące zapachem i kryjące w sobie czekoladowe "piegi". Nie sposób ich sobie odmówić do popołudniowej kawy, albo na drugie śniadanie np. z kubkiem mleka. Ponadto są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają dużych nakładów finansowych. Wypieki idealne!

Składniki:

  • Babeczki:
    - szklanka mąki,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - 2 jajka,
    - 1/3 szklanka oleju,
    - 3/4 szklanki letniego mleka,
    - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
    Lukier:
    - 3 łyżki cukry pudru,
    - łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
    - łyżeczka letniej wody.
    Ponadto:
    - masło i mąka do foremek,
    - posypka czekoladowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Babeczki pieguski z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, miksujemy z cukrem. Do jajek wlewamy olej, miksujemy i dodajemy porcjami mleko.
  • 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, dokładanie mieszamy.
    Czekoladę siekamy, dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.
  • 3. Zagłębienia w formie do muffinek (albo foremki do babeczek) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
    Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 25 minut, studzimy babeczki i wyjmujemy z foremek.
  • 4. Przygotowujemy lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i łyżeczką ciepłej wody na gęsty lukier.
    Przygotowanym lukrem polewamy babeczki, posypujemy czekoladową posypką i odstawiamy do stężenia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować