Druga już odsłona tylki wilton #2, w której jak już wspominałam wcześniej, zakochałam się od pierwszego nałożenia kremu. Dzisiejsze słodkości to babeczki Tres Leches, z języka hiszpańskiego oznacza trzy mleka.
Babeczki hortensje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodać jajka, mleko, aromat waniliowy i dokładnie wymieszać.
3. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
4. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie wykałaczką (póki są gorące).
5. Obficie polać babeczki mleczną mieszanką. Odstawić. Gotowe babeczki przełożyć do hermetycznego pojemnika i schłodzić w lodówce przez minimum 4h.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
2.Dodawać cukier oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3. Krem podzielić na dwie części. Do 1/3 dodać niebieski barwnik, wymieszać.
3.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki, w moim wypadku wilton #2D, zaczynając od nałożenia niebieskiego kremu na ścianki woreczka, a jasny na środku.
Dekoracja:
1.Do masy plastycznej dodać barwnik, zagnieć.
2. Rozwałkować i wykroić listki.
Etap końcowy:
1. Babeczki udekorować krem tworząc hortensje oraz dodać listki z masy plastycznej.
Komentarze