Babajaga, czyli babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jest to ciasto, które każdy uwielbia. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, kiedy wylewa się z niego krem cytrynowy.

  • 25 min

Składniki:

  • BABKA
    350g mąki pszennej
    50g cukru
    18 g drożdży świeżych
    szczypta soli
    1/3 szklanki mleka
    55 g masła
    1/4 szklanki wody
    1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 duże jajka
    bakalie
    KREM CYTRYNOWY
    sok z 2 cytryn
    1 żółtko
    1 całe jajko
    150g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babajaga, czyli babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babka: Zacznij od zrobienia zaczynu drożdżowego jeżeli używasz świeżych drożdży. Lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i łyżeczkę cukru. Przykryj miseczkę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, aż masa będzie przypominała piankę i podwoi objętość (ok. 5 minut). Wymieszaj mąkę, cukier, szczypta soli. Dodaj zaczyn drożdżowy, lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajka. Jeżeli robisz ciasto z bakaliami, dodaj je teraz. Wyrób ciasto. Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem miksera kuchennego, użyj haka do zagniatania ciasta. Nie trzeba długo zagniatać, ciasto i tak zawsze wychodzi. Najważniejsze to pozwolić , aby dobrze wyrosło. Dlaczego jak zagnieciesz już ciasto, odłóż na przynajmniej godzinę albo aż podwoi objętość. Najlepiej przełóż wyrobione ciasto do lekko wysmarowanej olejem miski szklanej i przykryj ściereczką, odłóż w ciepłe miejsce. Następnie przełóż połowę ciasta do foremki na babkę. Na wierzch rozłóż krem cytrynowy (musi być przestygnięty). Na koniec wyłóż resztę ciasta. Tak przygotowaną foremkę, odłóż jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie włóż foremkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 30 minut albo aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Następnie lekko przestudź ciasto w formie i wyjmij.
  • 2. Krem cytrynowy: wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieść w garnuszku i zagotuj ciągle mieszając. Zmniejsz ogień (krem lubi mocno bulgotać) i gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Następnie przetrzyj przez sitko i włóż z powrotem do garnka. Dodaj oliwę. Gotuj przez następne 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudź.

Porady

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, kiedy wylewa się z niego krem cytrynowy. Jednak jest świeża jeszcze kilka dni po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować