Baba Blue

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

czyli niecodzienny kolor i kształt sernika na zimno

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser biały półtłusty: 750 gramów
    - masło albo margaryna: 50 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - galaretka szafirowa: 2 sztuki
    - galaretka turkusowa: 1 sztuka
    - galaretka niebieska (wszystkie galaretki firmy Wodzisław): 1 sztuka
    - ananas w puszce 400g: 1 sztuka

    - POLEWA: śmietanka kremówka: 0.33 szklanki
    - cukier puder: 1 łyżka
    - żelatyna w proszku: 0.5 łyżeczki
    - do ozdoby: groszki cukrowe srebrne: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Baba blue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 galaretki (po jednej z rodzaju) rozpuściłam każdą oddzielnie w 200 ml gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Twaróg zmieliłam 2 razy przez maszynkę. Jajka sparzyłam i wybiłam do miski, dodałam cukier i ubiłam na puszystą masę. Następnie dodałam zmielony ser, rozpuszczoną Kasię i sok z cytryny, wymieszałam dokładnie aż składniki dobrze się połączyły.

    Masę podzieliłam na 3 części - było tego po ok. 300 ml na część. Do pierwszej dodałam lekko tężejącą galaretkę niebieską i wymieszałam. Wlałam do lekko posmarowanej wewnątrz olejem i schłodzonej w lodówce formy na babkę z kominem. Odstawiłam do zastygnięcia. Następnie drugą porcję masy wymieszałam z galaretką szafirową i wlałam do formy, odstawiłam do stężenia. Tak samo przygotowałam 3 część, wlałam do formy i odstawiłam do lodówki.
    Ananasy odsączyłam z syropu, pokroiłam na małe kawałki. Syrop zmieszałam z wodą tak żeby uzyskać 400 ml płynu, podgrzałam i rozpuściłam w nim ostatnią galaretkę. Gdy zaczęła tężeć zmieszałam z kawałkami owoców i wlałam jako ostatnią warstwę do formy. Całość odstawiłam na kilka godzin aby dobrze zastygło.

    Aby wyjąć babkę najpierw należy lekko, palcami, naruszyć galaretkę przy brzegach formy a następnie przyłożyć ją do talerza odwracając do góry dnem. Jeśli deser nie odejdzie sam to można sobie pomóc przy pomocy...suszarki do włosów :-) ciepłym strumieniem lekko nagrzewając ścianki formy.

    Przed podaniem wierzch ozdobiłam polewą z lekko ubitej śmietany z cukrem dodając do niej namoczoną i rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę. Gdy zgęstnieje polałam wierzch i ozdobiłam srebrnymi groszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować