Atrakcyjna dekoracja i nie tylko...

0 (0 ocen)

bo jest smaczna i może stanowić oryginalny składnik dania czy deseru. Robimy domowe żelki. Żelki są delikatne ,nie gumiaste ,a smak zależy od nas i zastosowania.

Składniki:

  • Żelki kawowe.
    50 ml kawy mocnej (wystarczą 3 łyżeczki rozpuszczalnej)
    3 łyżeczki żelatyny
    300-400ml oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Atrakcyjna dekoracja i nie tylko... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawowe żelki 1. Atrakcyjna dekoracja i nie tylko...

    bo jest smaczna i może stanowić oryginalny składnik dania czy deseru. Robimy domowe żelki. Żelki są delikatne ,nie gumiaste ,a smak zależy od nas i zastosowania.
    Żelki owocowe na bazie soku np. malinowego.
    Żelki kawowe na bazie kawy.
    Żelki wytrawne na bazie wina. Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu chilli.

    Produkcja tych ziarenek kawy czy kawioru nie jest skomplikowana. Przede wszystkim potrzebujemy odpowiedniego narzędzia do tworzenia kuleczek. Ja wykorzystuje plastikowe buteleczki po słodkich sosach, które mają koreczki na zasadzie zakraplacza do oczu.
  • Kawowe żelki 2. Olej wlewamy do miseczki i wstawiamy do zamrażalnika do mocnego oziębienia, ale nie zamarznięcia. Można dzień wcześniej wstawić do lodówki i potem jeszcze na 10 min do zamrażalnika.

    Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami wody aby napęczniała, dodajemy rozpuszczoną kawę i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Roztwór trochę chłodzimy, ale niech będzie ciepły, żeby w zakraplaczu nie tężał.

    Teraz roztworem kawowym napełniamy pojemnik i naciskając wpuszczamy krople do miseczki z zimnym olejem.
    Jeżeli chcemy mieć większe kuleczki, to w to samo miejsce wpuszczamy 2-3 krople. Miseczkę z kuleczkami wstawiamy do lodówki na 15min.
    Następnie przelewamy przez sitko. Oleju nie wylewamy ,można go dalej wykorzystać.
    Odcedzone żelki ,takie otłuszczone możemy przechowywać kilka dni, nie skleją się.
    Przed podaniem żelki przelać wodą albo winem. Zastosowanie żelek zależy od naszej twórczej inwencji.
    Życzę miłej zabawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Salatka z kurczaka, jajek i selera

To może cię zainteresować