Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz w swoim życiu konfiturę z czerwonej cebuli jadłam we Wrocławiu kilka lat temu w jakimś modnym bistro. Była podana do placków ziemniaczanych, a to połączenie było rewelacyjne.
Spróbowałam odtworzyć ten smak posiłkując się różnymi przepisami z Internetu. Wyszło mi! Wyszła mi idealnie taka sama. Jest pyszna, aromatyczna i nada się idealnie do kanapek, ale i do innych dań.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 czerwonych cebul
    180 ml czerwonego wina (wytrawnego)
    3 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżka liwy z oliwek
    3 łyżki brązowego cukru
    1,5 łyżki masła
    1/2 tymianku (suszonego)
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, a następnie kroimy na cienkie plasterki (czy piórka jak kto woli). Wrzucamy ją do garnka o grubym dnie na rozgrzaną mieszankę masła i oliwy z oliwek - ja wybrałam garnki emaliowane - mieszamy co jakiś czas aż do momentu zeszklenia.
    Do tak przygotowanej cebuli dodajemy wino, cukier, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    Konfitura będzie gotowa kiedy cebula będzie całkowicie miękka, a sos powstały z powyższych produktów całkowicie się zdredukuje.

Porady

Konfiturę można włożyć do lodówki i spożywać na codzień lub włożyć do słoików i zapasteryzować - idealnie się przyda na rodzinne spotkania lub przyjacielskie posiadówki. Ja używałam też tej cebuli do mięs

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować