apfelstrudel (strudel z jabłkami)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

podczas pieczenia aromat jabłek i cynamonu unosi się w całym domu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ¼ kg (2 szklanki) najczystszej mąki
    1 łyżeczka soli
    1 - 2 łyżki oleju
    około 1/8 litra (pół szklanki) ciepłej wody
    100 g ( ¾ szklanki) suchej bułki tartej
    125 g masła
    1 ½ - 2 kg jabłek
    cukier
    cynamon
    mielone goździki
    orzechy i rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Apfelstrudel (strudel z jabłkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. połączyć mąkę, sól, dwie łyżki oleju i dodać ciepłą wodę – zagnieść ciasto, aż będzie jedwabiste i delikatne. Uformować kulę i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
    Ciasto rozwałkować na ściereczce pokrytej mąką. Położyć dłonie pod ciasto i za pomocą kciuków i dłoni, delikatnie rozpocząć rozciąganie ciasta. Odciąć grube krawędzie.
  • 2. Zarumienić bułkę tartą na patelni z masłem do uzyskania złotego koloru. Rozprowadzić bułkę tartą z masłem na rozciągniętym cieście. Obrać i pozbyć gniazd jabłek, pokroić na cienkie plasterki lub utrzec. Rozciągnięte ciasto posypać cukrem i odrobiną mielonych goździków oraz cynamonem. Wedle uznania można także dodać rodzynki czy utarte orzechy włoskie. Następnie dodać do masy jabłka i za pomocą ściereczki zawinąć strudel. Umieścić na blasze, posmarować klarowanym masłem i piec w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania złotego koloru (u mnie ok 55 min)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować