strudel z jabłkami

0 (0 ocen)

i znowu strudel ale tym razem ciasto było z innego przepisu i wyszło rewelacyjne

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej typu 550
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżka miękkiego masła
    1 łyżka octu
    100ml mleka
    Nadzienie:
    ok. 1,5kg jabłek (powinny być kwaśne)
    100g rodzynek
    3 łyżki rumu
    100g cukru
    70g bułki tartej
    50g masła
    Dodatkowo:
    ok. 200g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strudel z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Kolejno przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać, aż będzie sprężyste.
    Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30min.
    W tym czasie przygotować nadzienie. Rodzynki wymieszać z cukrem. Odstawić na bok.
    50g masła roztopić, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
    Jabłka umyć, obrać, pokroić na jak najcieńsze plasterki i wymieszać z rodzynkami i cukrem.
    200g masła roztopić.
    Po 30min. ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, a kolejno rozciągnąć w rękach, tyle ile się da (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka. Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki. (Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura, to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie zagniatać i wałkować od początku). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.Ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
    Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. (Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie).
    Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
    Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować z góry cienko roztopionym masłem.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w temperaturze 200°C. (Strudel musi się dobrze zarumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować