Anyżowe ciasteczka OUZO

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne, anyżowe ciasteczka z dodatkiem greckiej wódki OUZO i rodzynek.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej typ 650
    - 80 g masła
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 jajko
    - 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
    - 1 kieliszek wódki OUZO
    - 4 - 5 łyżek rodzynek
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie cukru wanilowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Anyżowe ciasteczka ouzo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać anyż oraz proszek do pieczenia i wymieszać.

    Jajko ubić z cukrem i masłem za pomocą miksera, dodać do miski i wymieszać. Na koniec dodać 1 kieliszek OUZO oraz rodzynki i wyrobić dobrze ciasto.

    Powstałe ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • ciasteczka przed pieczeniem 2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremką drobne ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 12 - 15 minut.

    Kiedy ciasteczka ostygną, mielimy w młynku do kawy cukier waniliowy i posypujemy nim ciasteczka.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować