Aniołki maślane kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żółtka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać, posiekać na stolnicy z masłem i proszkiem do pieczenia, wlać utarte żółtka , zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 15 minut. Wałkować na grubość 5 mm. Wykrawać aniołki wg własnej formy lub zrobić sobie taką jak podałam na zdjęciu. Z w/w składników otrzymamy 15 do 16 aniołków wysokości 10 cm. Mniejszych wyjdzie więcej. Ja przygotowałam duże, bo będą ułożone przy każdym nakryciu, jako podziękowanie dla gości za ich obecność na przyjęciu Zosi.Po wystudzeniu dekorować lukrem wg uznania. Proponuję też dekorować gotowym lukrem Dr.Oetkera, bardzo wygodne w użyciu tubki pozwalają na precyzyjne dekorowanie, Niestety po wielkanocnych wypiekach zostało mi niewiele lukru w tubkach i jak widać na zdjęciu tylko kilka ma dekorację cieniutką i delikatną, reszta dekorowana lukrem z przepisu j.w.
Białko roztrzepać w miseczce trzepaczką lub widelcem (nie ubijać na pianę) dodać cukier i ucierać dalej ręcznie aż lukier nabierze gęstości kleju.
Komentarze