Zielona zupa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Grasz w zielone? - gram !Masz zielone? - mam ! Zatrzęsienie zielonych warzyw o tej porze roku skłania do gotowania z nich pyszności, choćby w postaci pysznej i zdrowej zupy przecieranej

  • 15 min

Składniki:


  • Oto przepis prosty jak drut ! Nie podaję gramatury, bo to naprawdę dowolna sprawa, trzymajcie się rady, by wszystkich warzyw było ok. 70 dkg - 1 kilograma. Taka ilość wystarczy na 5 - 6 solidnych porcji.
    - zielone warzywa- cukinia (u mnie przeważa smakowo) , seler naciowy, zielona fasolka szparagowa, , różyczki brokuła, 1 papryka czerwona (tak dla zrównoważenia smaku i koloru), odrobina papryczki chili.
    Ponadto 5 ząbków czosnku, 1 duża cebula i garść liści kolendry lub naci pietruszki
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zielona zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyrkające i pachnące warzywa 1. Czosnek obrać i zgnieść, cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać w garnku oliwę , i poddusić , następnie dodać wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę, dusić około 10 minut, wlać 1,5 litra wody i gotować około 15 minut. Nać pietruszki lub kolendry dodać pod koniec gotowania. Całość zmiksować blenderem, dodać śmietanę, doprawić i zagotować zupę. Podawać z grzankami lub bez. Smacznego !

Porady

Do tej zupy można dodać dla wzmocnienia koloru i smaku garść szpinaku świeżego lub mrożonego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować