Anielskie rogaliki nadziewane konfiturą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ja do nadzienia użyłam borówki z gruszką ale można użyć każdej, ulubionej konfitury.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    85 g masła
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    2 łyżki mleka
    300 g mąki
    4 łyżki śmietany 12%

    Dodatkowo:

    konfitura
    cukier puder
    rozkłócone jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Anielskie rogaliki nadziewane konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.
    Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki letniego mleka i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, drożdże, cukier wanilinowy i śmietanę, mieszamy a następnie wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy kilka minut.
    Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • ciasto na rogaliki 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg o grubości ciasta ok. 3 mm.
    Okrąg rozcinamy na 8 trójkątów ( jak pizzę ).
  • sposób zawijania rogalików 4. Na każdy trójkąt ( z szerszej strony ) nakładamy po łyżeczce konfitury. Następnie węższą część trójkąta przekładamy nad nadzieniem ku szerszej części i końcówkę podwijamy pod spód.
  • 5. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je jeszcze na ok. 15 minut do napuszenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy ok. 15 - 18 minut, do ładnego zrumienienia.
    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować