Anielskie rogaliki nadziewane konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki letniego mleka i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, drożdże, cukier wanilinowy i śmietanę, mieszamy a następnie wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy kilka minut.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg o grubości ciasta ok. 3 mm.
Okrąg rozcinamy na 8 trójkątów ( jak pizzę ).
4.Na każdy trójkąt ( z szerszej strony ) nakładamy po łyżeczce konfitury. Następnie węższą część trójkąta przekładamy nad nadzieniem ku szerszej części i końcówkę podwijamy pod spód.
5.Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je jeszcze na ok. 15 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy ok. 15 - 18 minut, do ładnego zrumienienia.
Studzimy na kratce.
Komentarze