Andruty z masą kawową z kakao i mocno wyczuwalną nutą Malagi.
Składniki:
paczka andrutów
MASA:
15 dag herbatników
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżka ciemnego kakao
3-4 łyżki Malagi
20 dag cukru pudru (można dać mniej lub więcej, zależy jak bardzo słodkie lubimy)
250 g masła
Andruty z masą o smaku malaga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszamy. Najlepiej wsypać je do woreczka strunowego, następnie rozgnieść wałkiem.
2.Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier. Następnie wlewamy alkohol. Do masy wsypujemy herbatniki wymieszane z kawą i kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli masa wydaje nam się zbyt gęsta można wlać jeszcze trochę malagi.
3.Przygotowaną masą smarujemy cienko andruty. Układamy jeden na drugim. Ostatnią warstwę powinien stanowić nieposmarowany wafel. Dokładnie przyciskamy i przykrywamy deseczką oraz obciążamy ciężarkiem.odstawiamy do lodówki lub spiżarni by masa zastygła.
Komentarze