1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier.
W osobnym naczyniu wymieszać widelcem żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
Wymieszać obie masy i dodawać przesianą mąkę.
Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Krem: z 2 szklanek soku z ananasa ,2 budyni i 4 żółtek ugotować budyń. Budynie i żółtka wymieszać w 0,5 szklanki soku. Resztę soku zagotować i do tego wlać budyń. Ugotowany budyń wystudzić.
Ananasy pokroić w drobną kostkę.
Masło utrzeć na jednolitą masę, następnie dodawać małymi porcjami budyń i mieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone ananasy.
Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać.Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Upiec bezę w tej samej formie co biszkopt. Piec przez 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
Na biszkopt wyłożyć krem, a na to pokruszoną bezę.
Komentarze