Ananasowiec

4.5 (156 ocen)

Delikatny biszkopt z pysznym ananasowym budyniem i chrupiącą bezą

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka octu
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    2 puszki ananasów
    2 budynie śmietankowe
    4 żółtka
    1 kostka masła

    Beza kokosowa:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    20 dag wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier.
    W osobnym naczyniu wymieszać widelcem żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać obie masy i dodawać przesianą mąkę.
    Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

    Krem: z 2 szklanek soku z ananasa ,2 budyni i 4 żółtek ugotować budyń. Budynie i żółtka wymieszać w 0,5 szklanki soku. Resztę soku zagotować i do tego wlać budyń. Ugotowany budyń wystudzić.
    Ananasy pokroić w drobną kostkę.
    Masło utrzeć na jednolitą masę, następnie dodawać małymi porcjami budyń i mieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone ananasy.

    Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać.Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Upiec bezę w tej samej formie co biszkopt. Piec przez 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.

    Na biszkopt wyłożyć krem, a na to pokruszoną bezę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować