Ananasowiec

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo dobre i jest chwalone przez znajomych.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki wody

    Ciasto kokosowe:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    20 dkg wiórków kokosowych
    na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    Pół litra mleka
    4 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    5-6 łyżek cukru
    1 masło roślinne
    Puszka ananasa
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno. Delikatnie mieszając dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodą.Upiec na złoty kolor.

    Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubić.Dodać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia.Upiec na złoty kolor.

    Krem:
    Mleko wlać do saganka wsypać cukier waniliowy i cukier.
    Żółtka ubić lub utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną.Do gotującego się mleka wlać żółtka ubite z mąką i ugotować budyń i dobrze wystudzić.
    Po wystudzeniu masy dodajemy jedno masło roślinne i dobrze ucieramy aż masa będzie puszysta.Odsączony ananas kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy budyniowej.Sokiem puszki ananasa nasączamy delikatnie biszkopt.Na biszkopt wykładamy masę.Na masę układamy ciasto kokosowe,całość posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować