Ananasowa kula

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką. Gotuję dla męża i synka. Każda rodzinna uroczystość to okazja do zrobienia oryginalnego deseru.

Składniki:

  • ● gotowy biszkopt śr. 26 cm
    ● mandarynki z puszki lub kandyzowane
    ● galaretka z czarnych porzeczek
    ● po puszce ananasów w plastrach
    i kostkach
    ● 10 łyżeczek żelatyny
    ● sok z cytryny
    ● mango
    ● 30 dag naturalnego jogurtu
    ● 5 dag cukru
    ● puszka brzoskwiń
    ● 500 ml śmietany 30-proc
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasowa kula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce osączamy, szklankę
    syropu z ananasów zachowujemy.
    Biszkopt przekrawamy na
    pół. Jeden okrawamy, zmniejszając
    średnicę o 6 cm. Smarujemy
    tężejącą galaretką
  • 2. Miskę o śr. 26 cm wykładamy
    folią spożywczą i plastrami ananasów środki wypełniamy mandarynkami.
  • 3. Krem: mango miksujemy
    z sokiem z cytryny. Podgrzewamy
    z cukrem i syropem z ananasów.
    Mieszamy z rozpuszczoną
    w odrobinie wody żelatyną. Studzimy.
    Do musu stopniowo dodajemy
    zimny jogurt, mieszamy.
    Śmietanę ubijamy i przekładamy
    do masy. Mieszamy z pokrojonymi
    w kostkę brzoskwiniami
    i ananasami.
  • 4. Połowę kremu wkładamy do
    miski. Przykrywamy mniejszym
    biszkoptem. Wykładamy resztę
    kremu i przykrywamy większym
    biszkoptem. Dociskamy. Chłodzimy
    ok. 4 godzin. Do miski
    przykładamy duży płaski talerz,
    całość odwracamy, zdejmujemy
    miskę z kuli i usuwamy folię
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować