Jestem nauczycielką. Gotuję dla męża i synka. Każda rodzinna uroczystość to okazja do zrobienia oryginalnego deseru.
Składniki:
● gotowy biszkopt śr. 26 cm
● mandarynki z puszki lub kandyzowane
● galaretka z czarnych porzeczek
● po puszce ananasów w plastrach
i kostkach
● 10 łyżeczek żelatyny
● sok z cytryny
● mango
● 30 dag naturalnego jogurtu
● 5 dag cukru
● puszka brzoskwiń
● 500 ml śmietany 30-proc
Ananasowa kula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce osączamy, szklankę
syropu z ananasów zachowujemy.
Biszkopt przekrawamy na
pół. Jeden okrawamy, zmniejszając
średnicę o 6 cm. Smarujemy
tężejącą galaretką
2.Miskę o śr. 26 cm wykładamy
folią spożywczą i plastrami ananasów środki wypełniamy mandarynkami.
3.Krem: mango miksujemy
z sokiem z cytryny. Podgrzewamy
z cukrem i syropem z ananasów.
Mieszamy z rozpuszczoną
w odrobinie wody żelatyną. Studzimy.
Do musu stopniowo dodajemy
zimny jogurt, mieszamy.
Śmietanę ubijamy i przekładamy
do masy. Mieszamy z pokrojonymi
w kostkę brzoskwiniami
i ananasami.
4.Połowę kremu wkładamy do
miski. Przykrywamy mniejszym
biszkoptem. Wykładamy resztę
kremu i przykrywamy większym
biszkoptem. Dociskamy. Chłodzimy
ok. 4 godzin. Do miski
przykładamy duży płaski talerz,
całość odwracamy, zdejmujemy
miskę z kuli i usuwamy folię
Komentarze