Amoniaczek z kremem serowo – karmelowym

4.98 (144 ocen)

  • 40 min

Sernik gotowany z dodatkiem masy karmelowej na delikatnych i miękkich ciastach na bazie amoniaku. Bardzo dobrze się kroi, wspaniale wygląda i wybornie smakuje!

  • 40 min

Składniki:


  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru
    200g margaryny
    3 jajka
    2 łyżeczki amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowo - karmelowa:
    800g białego sera (może być z wiaderka)
    2 budynie o smaku toffi
    1 puszka karmelu
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    150g masła
    ½ szklanki mleka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.98 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amoniaczek z kremem serowo – karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać i zarobić gładkie elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części, każdą rozwałkować na taką samą wielkość. Piec osobno w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15minut, do złotego koloru. Ostudzić.
  • 2. Masa serowo - karmelowa: W mleku rozmieszać mąkę i budynie. Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 3 - 5 minut, nie przerywając mieszania. Zimne placki przekładać gorącą masą serową. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować