Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

4.56 (235 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Słonecznik, który pysznie chrupie, kakaowe blaty i delikatny, karmelowy krem skradną Wasze serca.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka,
    1 szklanka mąki,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju,
    2/3 szklanki cukru,
    KREM KARMELOWY:
    200g miękkiego masła,
    1 puszka masy kajmakowej,
    KARMELIZOWANY SŁONECZNIK:
    300g łuskanego słonecznika,
    120g masła,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyżki mleka,
    PONCZ:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    2/3 szklanki wody,
    2 łyżki rumu lub wódki
Wystaw ocenę:

4.56 (235 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym 1. Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej.
  • Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym 2. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym 3. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy około 3 minut na puch. Wówczas dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło oraz mleko, całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minuty.
  • Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym 4. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Należy pilnować, aby słonecznik się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ma się tylko lekko zarumienić. Słonecznik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i drobno kruszymy.
  • Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym 5. W formie układamy jeden z biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu.
  • Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym 6. Kładziemy drugi biszkopt i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy słonecznikiem. Część słonecznika można wymieszać z kremem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 9.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=164

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować