Ambasador

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowo miękki biszkopt, idealne na ciepłe dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto makowe: 8 białek, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki maku, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Biszkopt: 8 żółtek, 2 jajka, 8 łyżek mąki, 8 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa: 1 żółta galaretka, 1 czerwona galaretka, 1/2 litra śmietany 30%, mały słoik powideł.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Białka ubij z cukrem. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Wlej ciasto do formy i piecz 25min w 180C. Ostudź i przekrój na pół. Spód posmaruj powidłami i przykryj drugą częścią ciasta.
    Biszkopt: Żółtka i jajka ubij z cukrem na puch. Wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia i wlej do formy. Piecz 25min w tem 180C. Ostudź i przekrój na pół.
    Masa: Galaretki rozpuść każdą osobno w szklance wrzątku i schłodź. Ubij śmietanę i połowę połącz z tężejącą galaretką żółtą, a drugą połowę z czerwoną.
    Biszkopt posmaruj żółtą masą i przykryj ciastem makowym. Wyłóż czerwoną masę i drugą część biszkoptu. Wstaw do lodówki.

Porady

Można dowoli kombinować z warstwami ciasta i mas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować