Zapiekane pierogi ruskie z masłem

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Mają przepiękny zapach i aksamitny, maślany smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    duża szczypta soli
    375 ml gorącej wody
    50 g masła
    Farsz:
    500 g sera białego tłustego lub półtłustego
    500 g ziemniaków
    1 mała cebula
    2 łyżki masła lub słoniny
    2 łyżeczki soli (lub do smaku)
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    Ponadto:
    Masło lub margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Zapiekane pierogi ruskie z masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc jeszcze gorące, żeby nie było grudek. Ostudzić i przepuścić przez praskę.
    2. Ser przepuścić przez praskę.
    3. Podsmażoną na maśle cebulę dodać do sera i ziemniaków. Wszystko łączymy i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
    4. Do miski dodać mąkę, sól i roztopione masło i wodę. Łączymy łyżką. Ciasto wyrabiać około 10minut. Rozwałkować, wykrawać np. szklanką i zlepiać z farszem.
    5. Pierogi wrzucać do wrzącej wody, gotować około 3 minuty.
    6. Ugotowane pierogi włożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarować masłem i zapiekać do zrumienienia. Smacznego.

Porady

Pierogi można podawać ze skwarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować