Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
1 opakowanie – 100 gram bez, np. ,małe bezy’
Masa śmietanowa:
400 ml kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo: opakowanie płatków migdała, 1 opakowanie wiśni kandyzowanych ( tylko nie w syropie)
Poncz do nasączenia ciasta: wystudzona herbata z odrobiną cytryny i cukru
1.Ciasto biszkoptowe: Przygotować prostokątną foremkę 26x22 wymiary spodu i wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać (można przez chwilę zmiksować na najmniejszych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 25 minut (do 30 minut). Z biszkoptu, jak wystygnie ściąć nożem wierzchnią skórkę. Następnie biszkopt nasączyć wcześniej przygotowaną, wystudzoną herbatą z odrobiną cytryny i cukru.
2.Krem kajmakowo- bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
3.Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę, a następnie ułożyć wiśnie kandyzowane i posypać całość płatkami migdała. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze