Agrestowe drożdżówki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pachnące agrestowym nadzieniem drożdżowe bułeczki

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży świeżych
    2 jajka wiejskie
    1 cukier waniliowy 32 g
    4 łyżki cukru
    6 łyżek masła
    szczypta soli
    Kruszonka:
    20 dag mąki pszennej
    200 g margaryny
    1 szklanka cukru
    1 torebka cukru waniliowego 16g
    Nadzienie: dżem agrestowy
    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Agrestowe drożdżówki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakłądanie nadzienia 1. Ciasto: Mleko wlać do rondla podgrzać z jedną łyżką cukru aby było ciepłe wkruszyć drożdże ,oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia zaczynu.


    Do duzej miski lub garnka wsypać mąkę pszenną wbić jajka dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli wlać gotowy wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto tak aż zacznie samo odchodzić od ręki,na koniec wlać roztopioną margarynę i ponownie zagnieść do połączenia.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.
  • 2. Kruszonka: Mąkę wsypać do miski dodać margarynę z lodówki oraz cukry i zagnieść ciasto.
  • posypane kruszonką 3. Ciasto drożdżowe wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę uformować wałek i nożem pokroić na jednakowe plastry wychodzi około 16-18 porcji bułeczek ,rozpłaszczyć każdy plaster i nakładać po łyżeczce lub wiecej dżemu agrestowego formować podłużne bułeczki,odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut po czym każdą smarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką .

    Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160* i włączonym termoobiegu. Polecam są mięciutkie i smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować