Ciasto afrykańczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, kakao, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec 2 placki w temp. 170*C przez ok. 25 - 30 min.
2.Placek biały:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w temp. 170*C przez ok. 20 min.
3.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić bez przykrycia.
4.Krem:
żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.
Komentarze