Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast!
2 godz.
Składniki:
Ciasto makowe:
15 dag margaryny
8 jaj
20 dag cukru pudru
10 dag płynnego miodu
1 mała łyżeczka kakao
30 dag maku
4 płaskie mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec 2 placki w tem 170 C przez ok. 25-30 minut.
1 kg jabłek
2 galaretki dowolnego koloru
1 łyżka masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia.
Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń.
Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.
Komentarze