PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciasto z makiem "Afrykańczyk"https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/64/ec86f52a3c9624fb939f5fede882420e3ea38e27.jpeg11431170http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-z-makiem-afrykanczyk-1
Ciasto makowe: 8 jajek
● 15 dag margaryny
● 20 dag cukru pudru
● 30 dag maku
● 4 łyżki mąki
● po łyżeczce sody i kakao.
Placek: 5 białek
● 1 szkl. cukru
● 1/2 szkl. mąki pszennej
● łyżka octu
● 4 łyżeczki mąki ziemn.
● łyżeczka proszku do piecz.
Masa I: 1 kg startych jabłek
● 2 czerwone galaretki.
Masa II: 6 żółtek
● po 2 łyżki mąki pszennej i ziemn.
● 5 łyżek cukru
● po 3/4 kostki masła i margaryny
● cukier wanil.
● 1/2 l mleka. Oraz: polewa
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto z makiem "Afrykańczyk"
1.
Ciasto makowe: mak sparzamy, mielimy 2 razy. Białka ubijamy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, resztę składników i pianę. Pieczemy 2 ciasta (blacha 24x40 cm) po 30 minut w 180 °C.
2.
Placek: białka ubijamy z cukrem, mieszamy z resztą składników. Pieczemy jak makowe.
3.
Masa I: jabłka dusimy, podsmażamy z galaretkami.
4.
Masa II: 1/2 mleka gotujemy z cukrami. Resztę mieszamy z żółtkami i mąkami. Gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy z margaryną i budyniem. Przekładamy: makowe, masa II, placek, masa I, masa II, makowe. Smarujemy polewą.
PPWS_12-2013
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze