Afrykańczyk

  • wyświetlono: 4441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 27 |
  • polecenia: 0

Przepis na to ciasto znalazłam gdzieś w internecie, a później dostałam przepis od koleżanki. I wówczas musiałam go wypróbować i okazał się rewelacyjny!!!

ewuśka
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI:

CIASTO MAKOWE:
8 jaj
15 dag margaryny
10 dag płynnego miodu
15 dag cukru
1 łyżeczka kakao
30 dag maku
4 łyżki mąki (płaskie)
1łyżeczka sody

CIASTO BIAŁE:
szklanka białek
10 dag cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
2 galaretki czerwone (lub dowolne inne, ja dałam brzoskwiniowe)
1 łyżka masła

KREM:
6 żółtek
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 kostki masła i margaryny (pół na pół)
cukier waniliowy

POLEWA:
12 dag margaryny
4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
1-2 łyżki mleka lub śmietany


Sposób przygotowania przepisu:

Afrykańczyk

  • 1. WYKONANIE CIAST MAKOWE:
    Mak sparzyć mlekiem i odstawić najlepiej na całą noc. Następnie odcedzić na sitku i zemleć 2-3 razy. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodać miód, mąkę, kakao, sodę i zmielony mak. Na koniec ubić pianę i wszystko delikatnie zamieszać. Upiec dwa placki. Piec na blaszce (24 x 40cm) wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
  • 2. WYKONANIE CIASTO BIAŁE:
    Białka ubić z cukrem, dodać mąki z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec jedenplacek. Piec na blaszce (24 x 40cm) wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut
  • 3. WYKONANIE MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Masło rozgrzać, dodać jabłka i dusić pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wsypać suche galaretki, wymieszać i chwilę podgrzewać. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. WYKONANIE KREM:
    Do garnka wlać połowę mleka, dodać cukier i cukier waniliowy- dać gotować. Wreszcie mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając ugotować budyń. Wystudzić. W misce utrzeć masło z margaryną, stopniowo dodawać przestudzony budyń.
  • 5. WYKONANIE POLEWA:
    Wszystkie składniki dokładnie rozpuścić w garnuszku na ogniu. Ciepłą polewę wykładać na ciasto.
  • 6. ŁĄCZENIE CIASTA:
    Ciasto makowe- część kremu - placek biały - masa jabłkowa - reszta kremu - ciasto makowe – polewa.

Porady

Uwaga! Po wyłożeniu masy jabłkowej wkładamy ciasto do lodówki i czekamy aż stężeje. Następnie nakładamy krem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciena świętaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-256yewe

Dodane przez: bozena58

Krem mascarpone gęsty

Krem mascarpone gęsty to smaczny...

sernik gotowany bananowy

Dodane przez: Judytka

SERNIK GOTOWANY BANANOWY

Lekko kremowy o aromatycznym smaku...

szybki sernik

Dodane przez: monika016

Sernik - puszysty, łatwy, szybki

Robię mnóstwo serników, bo sernik...

placuszki bananowe

Dodane przez: capri

placuszki bananowe (puszyste)

Delikatne, mocno bananowe - placki...

sernik puszysty

Dodane przez: ewka0605

PUSZYSTY SERNIK

Przepis otrzymalam od mojej kuzynki....

image-1tkupxq

Dodane przez: Di bloguje

Blok czekoladowy

Przepis na blok czekoladowy z moich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE