Pyszne ciasto Afrykańczyk

4.51 (168 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest bardzo smaczne, użyłam maku mielonego, który zaparzyłam gorącym mlekiem i odsączyłam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto makowe :

    15 dag margaryny
    8 jajek
    20 dag cukru pudru
    10 dag płynnego miodu
    1 łyżeczka kakao
    30 dag maku sparzonego i zmielonego
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    Ciasto białe:

    1 szklanka białek ( z 6 jaj żółtka idą do kremu )
    1 szklanka cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:

    1 kg jabłek
    2 galaretki smak dowolny
    1 łyżka masła
    Krem :

    6 żółtek
    1/2 l. mleka
    5 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 i 1/2 kostki masła
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pyszne ciasto afrykańczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe :

    Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku dobrze wyrabiając po każdym, dodajemy miód, mąkę, sodę oraz mak. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masa makową. Formy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 2 osobne placki 180 C ok. 25 - 30 minut.
  • 2. Ciasto białe :

    Białka ubijamy pod koniec dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy, przesiane mąki z proszkiem oraz ocet. Pieczemy w 180 c ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
  • 3. Masa Jabłkowa :

    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dusimy z masłem pod przykryciem ok. 5 minut. dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
  • 4. Krem :

    Żółtka mieszamy w połowie szklanki mleka z mąką pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wlewamy masę żółtkową do wrzącego mleka cały czas mieszając by krem się nie przypalił ,odstawiamy gdy krem będzie gesty. Przykrywamy folia spożywczą tak by stykała się z powierzchnią kremu. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy stopniowo wystudzony krem.


    Przełożenie:

    Ciasto makowe - połowa kremu - ciasto białe - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować