Idealny sposób by przygotować czasochłonne danie w mniej wymagający i brudzący sposób. Przy tym nie tracąc ani troszke na smaku
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Paczka makaronu typu pene lub świderki
1 l sosu pomidorowego gotowego lub własnej roboty
ok 400 kg mięsa mielonego
ser żółty wedle uznania
oregano bazylia
500 ml mleka
3 łyżki mąki
1/2 kostki masła
przyprawy: sól, pieprz , papryczka słodka, papryczka ostra, bazylia, oregano, czosnek
A'la lasagne dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek zeszklij na oleju, podsmaż mięso oraz zalej całość sosem lub pastą, przypraw do smaku tutaj wszystko zależy od twojego gustu. Pogotuj ok 15 min
2.Do sosu wsyp makaron i gotuj całość na małym ogniu aż makaron będzie ciut bardziej niż al dente
3.Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj do niego mąkę, gdy powstanie zasmażka zalej całość mlekiem i mieszaj bez przerwy do zgęstnienia. przypraw solą, pieprzem oraz łyżeczkę cukru
4.Makaronową masę wylej do naczynia żaroodpornego, zalej sosem beszamelowym, a na samym końcu posyp startym żółtym serem
5.Zapiecz wszystko w piekarniku w 190 st ok 20 min
Komentarze