Autorem przepisu na coleslaw z czerwonej kapusty z marchewką i awokado jest Eryk Wałkowicz - autor bloga erVegan i książki "Kuchnia roślinna dla każdego".
10 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 mała czerwona kapusta
2 średnie marchewki
3 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny (lub więcej – według upodobań)
sól, pieprz
Coleslaw z czerwonej kapusty z marchewką i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj na drobnej szatkownicy lub mandolinie. Przelej wrzątkiem i odłóż do dużej misy.
2.Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj na drobnej szatkownicy lub mandolinie. Przelej wrzątkiem i odłóż do dużej misy.
3.Marchew obierz i pokrój w małe słupki za pomocą mandoliny lub użyj do tego obieraczki typu julienne. Następnie przełóż marchew do misy z kapustą.
4.W małej misce rozgnieć obrane awokado bez pestki z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dip dodaj do kapusty i marchwi i porządnie wymieszaj rękoma.
5.Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj na drobnej szatkownicy lub mandolinie. Przelej wrzątkiem i odłóż do dużej misy.
6.Marchew obierz i pokrój w małe słupki za pomocą mandoliny lub użyj do tego obieraczki typu julienne. Następnie przełóż marchew do misy z kapustą
7.W małej misce rozgnieć obrane awokado bez pestki z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dip dodaj do kapusty i marchwi i porządnie wymieszaj rękoma.
8.Marchew obierz i pokrój w małe słupki za pomocą mandoliny lub użyj do tego obieraczki typu julienne. Następnie przełóż marchew do misy z kapustą
9.W małej misce rozgnieć obrane awokado bez pestki z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dip dodaj do kapusty i marchwi i porządnie wymieszaj rękoma.
Komentarze