Surówka coleslaw z białej i czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i czerwonej cebuli najlepiej sprawdzi się jako surówka do obiadu, mięs lub domowych hamburgerów i hot-dogów.
20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 / 2 mała kapusta biała
1 / 2 mała kapusta czerwona
2 małe marchewki
1 mała czerwona cebula
Posiekany koperek i natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
Kilka kropli octu jabłkowego
Odrobina cukru
Surówka coleslaw z białej i czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę białą i czerwoną ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno szatkujemy. Solimy i odstawiamy na około 15 min., aż zmięknie. Następnie odsączamy nadmiar wody z kapusty.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Przygotowujemy sos z majonezu, musztardy, octu jabłkowego i cukru.
Do miseczki przekładamy kapustę białą, czerwoną, startą marchewkę oraz posiekany koperek i natkę pietruszki.
Dodajemy sos i wszystko mieszamy. Ewentualnie dodajemy do smaku sól i pieprz.
Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przeniknęły i podajmy jako surówkę do obiadu.
Komentarze