3 bit cytrynowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie jest tak bardzo słodki jak klasyczny 3 bit.Jabłka i galaretki cytrynowe,dodatek krakersów przełamują słodycz masy kajmakowej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Cienki biszkopt z 3-4 jajek(upieczony)
    Masa budyniowa:
    0,5 litry mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    2-3 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 kostka margaryny z masłem"Kasia"
    1 herbatniki "Petitki" duża paczka
    1 paczka krakersów słonych "Lajkonik" duża
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    ok.7-8 jabłek
    1 łyżka soku z cytryny
    2 galaretki cytrynowe
    Wierzch:
    niecała szkl. mleka
    1 śnieżka w proszku
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 gorzkiej czekolady


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Kajmak Herbaty

3 bit cytrynowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,5 szkl. mleka zagotować.W pozostałym mleku roztrzepać budynie,żółtka,cukier,wlać na gotujące się mleko ,ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu,ciągle ucierając.
    Jabłka obrać,drobno pokroić , skropić sokiem z cytryny, rozgotować w bardzo małej ilości wody,pod przykryciem.wystudzić.
    2 galaretki rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody.Wystudzić.Gdy galaretki zaczynają tężeć wymieszać je z zimnymi jabłkami.
    Pozostałą galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody.wystudzić.Zimne mleko wymieszać ze śnieżką,ubić mikserem ok.3-4 min. i wlewać powoli tężejącą galaretkę.
    Składanie placka:
    Na spód blachy dajemy biszkopt-masa budyniowa-rozkładamy herbatniki-karmel-rozkładamy krakersy-tężejąca masa jabłkowa-śnieżka z galaretką-starta czekolada.Ciasto dobrze schłodzić w lodówce by stężało.

Porady

Ja do jabłek nie dawałam cukru,gdyż miałam słodką odmianę jabłek.Wierz placka można dodatkowo potrzepać utartymi na drobnej tarce pozostałymi krakersami od placka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować