Zupa krem z brokułu z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podsmaż na złoto na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Dodaj pokrojone pozostałe warzywa, chwilę podsmaż dodaj cukier i zalej bulionem. Gotuj.
Gdy warzywa zmiękną zdejmij garnek z palnika wyjmij kilka różyczek brokułu a kilka minut później zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję.
Wstaw ponownie na palnik, dodaj rozdrobniony serek topiony i łyżkę gęstej śmietany i mieszaj do rozpuszczenia się serka.
Dopraw solą, pieprzem i odrobiną magi.
Nalej do miseczek i posyp koperkiem. Podawaj na ciepło.
2.Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj razem na jednolitą masę.
Uformuj kuleczki wielkości ok 2,5 cm i usmaż na głębokim oleju.
Po usmażeniu wyjmij kuleczki na papierowy ręcznik.
Kuleczki na przemian z różyczkami brokułu nabij na patyczki z szaszłyków i połóż na miseczce z zupą.
Podawaj na ciepło.
Komentarze