Złociste placki ziemniaczane

4.5 (167 ocen)

  • 15 min

Tradycyjne placki,chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Dziś mój synek zamówił sobie na śniadanie.Cóż było zrobić? Zabrałam się do roboty :)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
    1 mała cebulka
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki pszennej
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placki

Złociste placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać,umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodać jajko,mąkę i dwie szczypty soli i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,łyżką nakładać masę i smażyć placki do zrumienienia.

Porady

Ja smażę placki w głębszym oleju i na dużym ogniu. Dzięki temu są chrupiące. Po zdjęciu z patelni wystarczy położyć je na papierze śniadaniowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z podanej porcji wyszło mi 6 średnich placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować