Placuszki są pulchne i chrupiące o pięknym złotym kolorze.
Składniki:
Na placki:
- ok. pół kg ziemniaków
- pół łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki kucharka lub vegety
- 3 kopiaste łyżki mąki
- 2 jaja
- olej
- 1 mała cebula
Na sos:
- 2 filety piersi
- jeden serek śmietankowy (trójkącik) np. Hochland
- 1 mała kwaśna śmietana
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej
- 1/4 szkl wody
Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Piersi myjemy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, solimy go i wrzucamy piersi. Smażymy aż zarumienią się.
Zalewamy wodą i czekamy aż trochę wyparuje. Następnie dodajemy serek. Mieszamy dopóki stopnieje. Dodajemy śmietanę oraz zioła z pietruszką. Mieszamy i odstawiamy.
2.Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki obmywamy wodą i kroimy na ćwiartki, cebulę również. Wrzucamy do robota kuchennego/ malaksera o ostrych ostrzach i miksujemy/siekamy ziemniaki (jeżeli ktoś nie ma to na tarce). Kiedy ziemniaki z cebulą będą zmiksowane dodajemy jaja i ponownie miksujemy.
Gotowe ziemniaki przelewamy do miski. Solimy i dodajemy vegete oraz mąkę.Mieszamy szpatułką. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy małe placki.
Zarumienić po obu stronach i wyłożyć na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć olej.
3.Gotowe placuszki polać sosikiem i posypać natką.
Porady
Do placków można dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę paprykę lub natkę pietruszki
Komentarze