Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane to prosty i szybki, ale jaki pyszny pomysł na obiad. Uwielbiam je, ponieważ przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. Ich smak świetnie dopieszcza świeży koper oraz kwaśna śmietana.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 800 g ziemniaków
    - 1 duża cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 pęczek koperku
    - 2 jajka
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Złociste placki ziemniaczane z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ścieramy wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
  • 2. Następnie dodajemy jajka, mąkę, śmietanę (zapobiega ciemnieniu masy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować