Ziemniaki po zbójnicku z twarożkiem

0 (0 ocen)

Ziemniaki po zbójnicku z twarożkiem. Takie ziemniaki dobre są jako dodatek do mięsa,ale też świetnie smakują same (np z kefirem)

Składniki:

  • Składniki : 1kg ziemniaków 4-5 łyżek oleju 3 ząbki czosnku papryka słodka (wg uznania) przyprawa do ziemniaków (wg uznania) suszony tymianek ( nie koniecznie) sól pieprz Dip: 25 dag białego sera szczypiorek 4-5 rzodkiewek pół szklanki śmietany sól pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki po zbójnicku z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą ,starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.Pokroić w ćwiartki lub ósemki. W naczyniu przygotować bejcę.Do naczynia wlać olej dodać słodką paprykę,przyprawę do ziemniaków,czosnek wyciśnięty przez praskę,doprawić solą i pieprzem,Wszystkie składniki wymieszać,następnie dodać ziemniaki.Wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Posypać suszonym tymiankiem.(ziemniaki można również wyłożyć na blasze wysmarowanej olejem-Ja użyłam naczynia żaroodpornego) Piec Ok 50 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C (nie przykrywać) w trakcie pieczenia ziemniaki kilka razy mieszać. Kiedy ziemniaki znajdują się w piekarniku przyrządzamy dip: Biały ser pognieść widelcem dodać śmietanę , pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę (można zetrzeć na tarce) i szczypiorek.Wszystko starannie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.( gdy dip jest zbyt gęsty,można dodać odrobinę mleka zamiast śmietany) Odstawić do lodówki.Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować