ZAPIEKANKA W SOSIE BROKUŁOWO – SZPINAKOWYM

0 (0 ocen)

Szybko, smacznie i pożywnie. Makaron z sosem i cukinią, rewelacja :)

Składniki:

  • ok. 2 szklanki makaronu, nieugotowanego (u mnie świderki)
    500 g fileta z kurczaka
    ok. 2 łyżeczki przyprawy Gyros
    ok. 6 plastrów sera żółtego (zależy jaka wielkość formy)
    1 / 2 cukinii

    sos:
    ok. 3 garści świeżego szpinaku
    brokuł
    czosnek
    sól
    pieprz
    250 g serka mascarpone (myślę, że jogurt też by się tutaj sprawdził)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka w sosie brokułowo – szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję na al dente a brokuł do miękkości (jeżeli Ci się rozgotuje to nic, on i tak będzie zblendowany).
    Kurczaka kroję w kostkę, dodaję 1-2 łyżkę oleju, przyprawę i mieszam.
    Przekładam na suchą patelnię i smażę.
    Ważne by był troszkę niedosmażony, bo w piekarniku go dopieczemy.
    Na pozostałym „sosie” z kurczaka smażę cukinię pokrojoną na cieniutkie plasterki, cukinii nie obierałam.

    Do wysokiego naczynia wkładam szpinak, łyżkę oleju, sól, pieprz, brokuł, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko razem blenduję. Następnie dodaję brokuł i ponownie blenduję, doprawiam w zależności jaką słoność chcę uzyskać.

    Do formy (u mnie 31 x 19 cm) na dno układam warstwę makaronu. Następnie plastry sera, by makaron przykryć. Kolejno smaruję pastą brokułowo – szpinakową, układam kawałki kurczaka. Na kurczaka układam plastry cukinii.
    Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 C i piekę około 30 minut, by całość się podgrzała.

Porady

Jeżeli nie damy kurczaka, powstanie nam idealne danie wegetariańskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować