Szybko, smacznie i pożywnie. Makaron z sosem i cukinią, rewelacja :)
Składniki:
ok. 2 szklanki makaronu, nieugotowanego (u mnie świderki)
500 g fileta z kurczaka
ok. 2 łyżeczki przyprawy Gyros
ok. 6 plastrów sera żółtego (zależy jaka wielkość formy)
1 / 2 cukinii
sos:
ok. 3 garści świeżego szpinaku
brokuł
czosnek
sól
pieprz
250 g serka mascarpone (myślę, że jogurt też by się tutaj sprawdził)
Zapiekanka w sosie brokułowo – szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję na al dente a brokuł do miękkości (jeżeli Ci się rozgotuje to nic, on i tak będzie zblendowany).
Kurczaka kroję w kostkę, dodaję 1-2 łyżkę oleju, przyprawę i mieszam.
Przekładam na suchą patelnię i smażę.
Ważne by był troszkę niedosmażony, bo w piekarniku go dopieczemy.
Na pozostałym „sosie” z kurczaka smażę cukinię pokrojoną na cieniutkie plasterki, cukinii nie obierałam.
Do wysokiego naczynia wkładam szpinak, łyżkę oleju, sól, pieprz, brokuł, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko razem blenduję. Następnie dodaję brokuł i ponownie blenduję, doprawiam w zależności jaką słoność chcę uzyskać.
Do formy (u mnie 31 x 19 cm) na dno układam warstwę makaronu. Następnie plastry sera, by makaron przykryć. Kolejno smaruję pastą brokułowo – szpinakową, układam kawałki kurczaka. Na kurczaka układam plastry cukinii.
Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 C i piekę około 30 minut, by całość się podgrzała.
Porady
Jeżeli nie damy kurczaka, powstanie nam idealne danie wegetariańskie.
Komentarze