Wytrawny tort wrzywno naleśnikowy

4.47 (172 ocen)

  • 40 min

Czy tort musi być tylko słodki? Nie zawsze ja polecam tort naleśnikowy z farszem porowym, marchewkowym, szpinakowym, kalafiorowym,pomidorowym, zdrowy i pyszny

  • 40 min

Składniki:


  • por (biała część) 3 szt
    mrchewka 4 szt
    szpinak świeży
    Pomidory krojone 6 szt
    cebula biała 4 szt
    kalafior 1/2 małego kalafiora
    masło klarowane
    czosnek
    ser żółty
    śmietana
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Naleśniki

Wytrawny tort wrzywno naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy pojedynczo warstwy naszego tortu:

    1 Warstwa:

    2 cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Białą część pora tniemy na krążki i dodajemy do cebuli. gdy pory zmiękną doprawiamy solą pieprzem i dodajemy 3 łyżki śmietany 18%.

    2 Warstwa:

    Szpinak przesmażamy na masełku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek do smaku.

    3 Warstwa:

    Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, zostawiamy do ostygnięcia i rozgniatamy widelcem z grubsza.

    4 Warstwa

    Marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach

    5 Warstwa

    Pozostałe 2 cebule również kroimy w kostkę przesmażamy na maśle, i dodajemy pomidory obrane ze skórki, czekamy aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje, doprawiamy solą pieprzem.

    Ser ścieramy na tartce

    W tortownicy układamy torcik w kolejności torcik naleśnik, ser,warstwa ser, naleśnik, warstwa, ser, aż do wyczerpania składników. Ser powinien znaleźć się pod każdym leśnikiem i kończyć warstwy.

    Wstawiamy do piekarnika na ok 20minut do temp 170C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować